Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavisi Mümkün müdür?

Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavisi Mümkün müdür?

Bel ağrısı, dünyada en sık görülen şikayetlerden biri olup insanlık için evrensel bir sağlık problemi olarak kabul edilebilmektedir. Dünya nüfusunun %70-80’inin hayatlarının bir döneminde bel ağrısı olduğu bilinmektedir. Bel ağrılarının %70 nedeni beldeki paraspinal kaslarda (omurga üzerindeki kaslar) gelişen spazm, %10-15’i omurlar arasındaki fıtıklaşma sebebi ile olur. Peki ameliyatsız bel fıtığı tedavisi mümkün müdür?

Bel fıtığı nedir?

Bel fıtığı, bel bölgesinde bulunan omur dediğimiz kemiklerin arasındaki diskin yırtılarak, sinirleri sıkıştırmasıdır. Bu durum, akut travmalar, ağır kaldırmak, ani hareketler ya da yaş ile beraber omurlarda gelişen dejenerasyon (yaşlanma) sonucu gelişir.

Bel fıtığı belirtileri nelerdir?

  • Bel fıtığı en sık bel ve tek taraflı bacak ağrısına sebep olur.
  • Bacak arkasında ya da ayakta uyuşukluk,
  • Yürümede zorluk,
  • Özellikle sabah uyanıldığında hareket kısıtlılığı
  • Ağrının hareketle ve geceleri kötüleşmesi
  • İlerlemiş fıtıklarda tek taraflı bacakta veya ayakta güçsüzlük
  • Düşük ayak nedeniyle yürürken ayağın takılması sonucu sık düşmeler

Siz ya da bir yakınınız bu belirtileri yaşıyor ise mutlaka bir nöroloji uzmanına danışmalısınız.

Bel fıtığı risk faktörleri nelerdir?

Aşırı kilo-Obezite:

Bel fıtığına sebep olan en önemli risk faktörü şişmanlıktır. Özellikle hızlı kilo alma durumlarında vücudun ağırlığı omurgalara yüklenmektedir. Omurlar arasındaki disklerin aşırı baskı altında kalması, zamanla dejenerasyona ve şekil bozulmalarına yol açmaktadır. Bozulan diskler de omurganın esnekliğini ve hareketini sağlayamaz hale gelir. Bunun sonucu olarak da ani bir hareket ya da basit bir travma ile fıtık oluşur. Özellikle gebelerde, hızlı kilo alma nedeniyle bel fıtığı sıklıkla görülmektedir.

Hareketsiz Yaşam:

En sık nedenlerden biridir ve genellikle aşırı kilo ile birlikte olduğu durumlarda hızla belde fıtıklaşmalara sebep olur. Düzenli egzersiz yapılmaması ve hareketsiz yaşam tarzında omurgaya destek olan etrafındaki paraspinal kaslar zayıflar. Bu durumda, vücudun tüm yükü, biyomekanik dengenin bozulması ile omurgaya ve dolayısı ile disklere biner. Böylece disklerin bozulması ile fıtıklaşmalar gelişir.

Meslek:

Sürekli oturma ya da aşırı fiziksel aktivite ve yük taşıma gerektiren mesleklerde bel fıtığı için risk faktörüdür. Bu meslek grupları genellikle; masa başı çalışanlar, şoförler, ağır yük taşıyan işçiler, ağır spor ile uğraşanlar ve ev hanımlarıdır. Ayrıca, öğretmenle gibi uzun süreli ayakta durmak zorunda olan meslek gruplarında da bel fıtığı için risk yüksektir.

Masa başı uzun süreli oturan meslek gruplarının, oturuş pozisyonuna dikkat etmeleri, bel bölgelerini bir yastık ile desteklemeleri, 45-60 dk. aralıklarla 5-10 dakika kalkıp hareket etmeleri çok önemlidir. Uzun süre ayakta kalanların ise tek ayaklarının altına bir destek koymaları ve ayakta sabit kalmak yerine adımlamaları bel omurlarına olan yükü azaltır.

Sigara İçmek:

Bilimsel olarak sigaranın içerisindeki toksik maddelerinde disklerde oksijeni azaltarak çabuk yıpranmasına ve parçalanmaya sebep olduğu kanıtlanmıştır. Bu nedenle; birçok hastalığa neden olan sigaradan, bel fıtığı olanlar kesinlikle uzak durmalıdır.

Stres:

Bel fıtığı ve ağrısının gözden kaçırılan ancak önemli sebeplerinden biri de kronik strestir. Uzun süreli strese maruz kalmak zihin ve beden arasında sıkışmış duygulara sebep olarak, bağışıklık sisteminin baskılanmasına, barsaklardaki geçirgenliğin artmasına ve dolayısı ile kas ve iskelet sisteminde sürekli bir gerilmeye sebep olur. Tüm bunların sonucunda tıpkı ağır yükün omurgaya yüklenmesi gibi, duygusal yük de disk yapısını bozarak fıtıklaşmalara sebep olur. Akut stres ise bel fıtığı olan ancak şikâyeti olmayan kişilerde tekrar alevlenmelere yol açar.

Bel ağrısı olan hastaların dikkat etmesi gerekenler nelerdir?

  • Uzun süreli ayakta durulmaması
  • Uzun süreli masa başında oturulmaması
  • Kilo verilmesi ve ani kilo artışlarından uzak durulması
  • Sigarayı bırakmak
  • Stres yönetimini öğrenmek
  • Uygun yatak seçimi ve düzenli uyku
  • Hareket ve egzersizi hayatının bir parçası yapmak
  • Bol su tüketmek
  • Ani hareketlerden uzak durmak, öne eğilirken belin bükülmemesi ve dizlerin çömelerek hareket edilmesi

Bel fıtığı tedavi yöntemleri nelerdir?

Bacak ve bel ağrılarının sebebi çoğu kez bel fıtığı değildir. Ağrı sadece bel ve bacakta ise, bacak ya da ayakta güçsüzlük yok ise, hareketlerde tam bir kısıtlılık oluşmamış ise bu aşamada belde fıtık başlangıcından bahsedilir ve ameliyat gerekmez. Bu aşamada, ilaç tedavisi, fizik tedavi ve yatak istirahatinden hasta faydalanabilir. Bel fıtığı ayakta düşme ya da tek taraflı bacakta nörolojik muayene le tespit edilen kas gücü kaybına sebep olduğunda ameliyat endikasyonu vardır. Ancak bu durum, bel ağrısı olan hastaların %10-15’inde ancak görülür.

Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Uzun süreli ilaç tedavisi hem yan etkileri açısından hasta için zor hem de bel fıtığında kalıcı bir tedavi sağlamaz. Ayrıca, bel çektirme, masaj ya da daha farklı tedavi yöntemlerine başvuran hastalar sadece geçici bir rahatlama sağlarlar ve ayrıca bu yöntemler ehli olmayan kişiler tarafından uygulandığında, kişi uzun dönemde zarar görebilmektedir.

Bir uzman tarafında uygulanan nöralterapi seansları ile, bel ve bacak ağrısına sebep olan ancak kas güçsüzlüğü olmayan bel fıtığı olan hastalar tedavi edilebilmektedir. Nöralterapi, bedenin kendi otoregülasyonunu düzenleyerek etki eden, %04 procain solüsyonu ile, sinir uçlarına yapılan bir tedavi yöntemidir. Uygulama, nöralterapi uzmanı olan bir doktor tarafından yapılmalıdır. Öncelikle hastanın altta yatan ve bel fıtığına sebep olabilecek durumlar, bütüncül tıp anlayışı ile sorgulanması ve araştırılması gerekmektedir. Özellikle bel fıtığına sebep olan kronik stress ve kaygı bozukluklaları nöral terapi ile tedavi edilebilmektedir.

Hastanın yaşına ve şikayetlerinin ağılığına göre 7-10 gün ara ile uygulanan, toplamada 6-8 seans nöralterapi ile bel fıtığı veya diğer sebeplere bağlı olan bel ağrıları kalıcı olarak tedavi edilebilmektedir.

Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavisi hakkında daha fazla bilgi almak içi bizimle irtibata geçebilirsiniz.

Bel Fıtığı Nelere Sebep Olur?

Sürekli ağrı insanın konforlu yaşamını bozan ve kronik stress yaratan bir durumdur. Uzun süreli bel ağrısı yaşayan kişilerde, depresyon, kaygı bozukluğu, iş gücü kaybı, cinsel işlev bozuklukları, ağrı nedeniyle hareketsiz kalma nedeniyle kilo artışı ve obesite, vücut postürünün bozulması sonucu boyun ve sırt ağrıları gibi problemler ortaya çıkar.

İlgili Mesajlar
Cevap bırakın